hírek

Díjeső a Martin Eden című filmnek

A Martin Eden című Jack London-adaptáció a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, ahol a zsűri a főszereplőnek, Luca Marinellinek ítélte a legjobb színésznek járó díjat. A romantikus dráma ezután világszerte számos rangos filmfesztiválon aratott további sikereket, többek között a genti filmfesztivál legjobb rendezésért járó elismerését és a torontói filmfesztivál Platform-díját nyerte el, a sevillai filmfesztiválon pedig a legjobb filmnek járó díjat kapta meg.

Hatalmas sikerrel vetítik a mozik a Boldog időket

Már több, mint 10 ezer magyar néző látta a Boldog idők című romantikus vígjátékot. A kritika és a közönség egyaránt méltatja a filmet. A kommentelők szerint „az elmúlt 10 év legjobb francia alkotása”, „kiváló film, keserédes francia humorral, elgondolkodtató mondanivalóval, zseniális alakításokkal”, „kihagyhatatlan és messze több mint egy kis vígjáték”.

Provokatív macedón film a LUX-díjra jelöltek között

Az Isten létezik, és Petrunijának hívják című, provokatív, nagy visszhangot kiváltó macedón film világpremierje a Berlinale versenyprogramjában volt az év elején. A bátor, elveiért kiálló fiatal nőről szóló filmet az Európai Parlament LUX-díjára jelölték. A rangos elismerésért három film versenyez majd. A magyar mozik januártól vetítik.

Közönségsiker a francia lélektani dráma

Justine Triet rendező vehette át az International Cinephile Society díját a Szex és pszichoanalízis című filmért, amely Cannes-ban a versenyprogramban szerepelt. Az alkotás témája egy pszichológusnő és a páciense közötti különleges kapcsolat. A gyönyörű tengerparti tájakon játszódó lélektani filmben az Adèle életével híressé vált Adèle Exarchopoulos alakítja az egyik főszerepet.