hírek

Provokatív macedón film a LUX-díjra jelöltek között

Az Isten létezik, és Petrunijának hívják című, provokatív, nagy visszhangot kiváltó macedón film világpremierje a Berlinale versenyprogramjában volt az év elején. A bátor, elveiért kiálló fiatal nőről szóló filmet az Európai Parlament LUX-díjára jelölték. A rangos elismerésért három film versenyez majd. A magyar mozik januártól vetítik.

Velencében díjazták a Martin Edent

A legjobb színésznek járó díjat vehette át a Martin Eden című történelmi dráma főszereplője, Luca Marinelli a Velencei Filmfesztiválon. A 20. század elején játszódó történet egy iskolázatlan fiú szerelmét és íróvá válását mutatja be. A Martin Eden a jövő év elején kerül a magyar mozikba.

Közönségsiker a francia lélektani dráma

Justine Triet rendező vehette át az International Cinephile Society díját a Sibyl című filmért, amely Cannes-ban a versenyprogramban szerepelt. Az alkotás témája egy pszichológusnő és a páciense közötti különleges kapcsolat. A gyönyörű tengerparti tájakon játszódó lélektani filmben az Adèle életével híressé vált Adèle Exarchopoulos alakítja az egyik főszerepet.

Izland Oscar-jelölése: A legfehérebb nap

A legfehérebb nap című izlandi film a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete elnevezésű mellékprogramjában mutatkozott be idén. A különös látásmódú, érzékeny film Izland idei Oscar-jelölése. A magyar mozikban október 31-től látható.