hírek

Hiba a videomegosztó oldalon

A videomegosztó kliens meghibásodása miatt átmenetileg nem elérhető a Cirko Film online videotékája. A külső felület munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán. Elnézést kérünk a kellemetlenségért, és köszönjük türelmeteket!

Premierek elhalasztása

Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel elhalasztjuk a következő filmjeink (Inkább lennék özvegy, Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy, A díszvendég) bemutatóját. A bizonytalan helyzetre való tekintettel egyelőre nem hirdetjük ki az új premierdátumokat

A Cirko Film bemutatja a berlini Arany Medvével díjazott filmet Magyarországon

A hétvégén véget ért a Berlinale, a díjakat szombat este adták át. A 70. kiadását ünneplő filmfesztivál válogatásából három filmet mutat be a magyar mozikban a Cirko Film, köztük két díjnyertes alkotást a versenyprogramból.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette lánya vette át az elismerést Berlinben. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben. 2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

A 70. évforduló alkalmából létrehozott különleges Ezüst Medve díjat, a 70. Berlinale különdíját az Előzmények törlése (Effacer l’historique) című francia szatirikus vígjáték, a Benoît Delépine–Gustave Kervern szerzőpáros alkotása nyerte. A jól ismert francia sztárok (például Denis Podalydès) szereplésével készült film fergeteges, abszurd humorral, mégis elgondolkodtatóan mutatja meg a 2020-as évek digitális világának, különösen a közösségi mádiának a veszélyeit és hátulütőit.

A Berlinale különleges gálavetítései között mutatkozott be Vadim Perelman filmje, a Perzsa nyelvleckék a német filmsztár, Lars Eidinger és a 120 dobbanás percenként-ből ismert Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével. A Perzsa nyelvleckék 1944-ben játszódik: egy német haláltáborban egy zsidó származású francia rab, Gilles perzsának adja ki magát, hogy megmeneküljön az azonnal kivégzéstől. Az egyik német tiszt, akinek minden vágya, hogy megtanulhassa a nyelvet, meghallja, hogy perzsa fogoly érkezett a táborba: magához rendeli Gilles-t, és megígéri, hogy amíg a nyelvleckéik tartanak, addig garantálja az életben maradását. Egy baj van csupán: Gilles egy szót sem beszél perzsául…

Mindhárom film előreláthatólag 2020 második felében kerül a magyar mozikba.

Díjeső a Martin Eden című filmnek

A Martin Eden című Jack London-adaptáció a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, ahol a zsűri a főszereplőnek, Luca Marinellinek ítélte a legjobb színésznek járó díjat. A romantikus dráma ezután világszerte számos rangos filmfesztiválon aratott további sikereket, többek között a genti filmfesztivál legjobb rendezésért járó elismerését és a torontói filmfesztivál Platform-díját nyerte el, a sevillai filmfesztiválon pedig a legjobb filmnek járó díjat kapta meg.

Provokatív macedón film a LUX-díjra jelöltek között

Az Isten létezik, és Petrunijának hívják című, provokatív, nagy visszhangot kiváltó macedón film világpremierje a Berlinale versenyprogramjában volt az év elején. A bátor, elveiért kiálló fiatal nőről szóló filmet az Európai Parlament LUX-díjára jelölték. A rangos elismerésért három film versenyez majd. A magyar mozik januártól vetítik.

Közönségsiker a francia lélektani dráma

Justine Triet rendező vehette át az International Cinephile Society díját a Szex és pszichoanalízis című filmért, amely Cannes-ban a versenyprogramban szerepelt. Az alkotás témája egy pszichológusnő és a páciense közötti különleges kapcsolat. A gyönyörű tengerparti tájakon játszódó lélektani filmben az Adèle életével híressé vált Adèle Exarchopoulos alakítja az egyik főszerepet.