hírek

Mindannyian ilyen tanárt szerettünk volna – Ezüst Medve Bachmann tanár úrnak

A Bachmann tanár úr és az osztálya c. dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be egy decemberi reggeltől kezdve a júniusi ballagásig. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a beilleszkedés nehézségeivel. Közelről megismerjük az osztály tagjait és kivételes empátiájú, karizmatikus, szeretettel teli tanárukat: együtt sírunk és nevetünk velük, és sok mindent megtudunk a tágabb közösségről is, amelyben élnek. A film a Berlinalén a zsűri díját nyerte (Ezüst Medve). Magyarországi bemutatója 2021 második felében várható.

Robotos szerelmi történet a Berlinaléról

Az Én vagyok a te embered c. film egy robot–ember kapcsolatot elmesélő humoros, romantikus és filozofikus alkotás, amelynek főszerepéért Maren Eggert nyerte el a legjobb színészi alakításért járó Ezüst Medvét a berlini filmfesztiválon. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket. Maren Eggert partnere a Downton Abbey-ből ismert brit színész, Dan Stevens, aki fergeteges humorral és hamisítatlan brit sármmal alakítja a főszereplő androidot. A film előreláthatólag 2021 végén kerül a magyar mozikba.

A leleményesség diadala

A Berlinale különleges vetítései között mutatkozott be a Perzsa nyelvleckék című dráma Lars Eidinger és a lenyűgöző tehetségű fiatal argentin színész és nyelvzseni, Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével. 1943-ban egy német megsemmisítőtáborban az egyik magas rangú náci tiszt perzsául szeretne tanulni. Hogy elkerülje az azonnali kivégzést, egy Gilles nevű rab jelentkezik nyelvtanárnak: csak éppen az a gond, hogy ő maga sem beszél perzsául. Gilles-nek tehát ki kell találnia egy nyelvet, amelyből egyetlen szót sem ismer. A megtörtént eset alapján készült filmet a Cirko Film forgalmazza Magyarországon.

Hogyan alkot az egyik legjelentősebb kortárs festő?

A Mű szerző nélkül című monumentális életrajzi dráma korunk egyik legnagyobb hatású képzőművészének, Gerhard Richternek az életét dolgozta fel lehengerlő erővel. A festő életét és művészetét most egy bensőséges, húsbavágóan őszinte dokumentumfilmből ismerhetjük meg még jobban. A Gerhard Richter, a festő című alkotás hamarosan megérkezik a magyar mozikba, a Cirko Film forgalmazásában.

Hamarosan bemutatjuk Małgorzata Szumowska új filmjét

Lengyelország 2020-as Oscar-jelölése Małgorzata Szumowska Soha többé nem fog havaznicímű filmje, amely elsöprően pozitív kiritkai visszhanggal mutatkozott be idén a velencei filmfesztiválon, ahol díjat is nyert. A különleges hangulatú dráma-komédia egy Keletről érkező, karizmatikus masszőr történetét mutatja be, aki egy gazdag lakóparkban válik ügyfelei szellemi vezetőjévé. A film a Cirko forgalmazásában kerül a magyar mozikba 2021-ben.

Jön a Szupernóva Colin Firth és Stanley Tucci megrendítő játékával

A San Sebastian-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítik a Szupernóva című brit filmet, amelyben Colin Firth és Stanley Tucci alakítják a főszerepeket. Az érzékeny és megindító dráma egy pár történetét mutatja be, akik elhatározzák, hogy egymásnak és szerelmüknek szentelik azt az időt, ami még maradt nekik, mielőtt egyiküket végképp legyőzi egy végzetes betegség. A szerelem halhatatlan erejének megrendítő, mégis finom humorral vegyített történetét 2021-ben láthatja a magyar mozik közönsége.

A Cirko Film bemutatja a berlini Arany Medvével díjazott filmet Magyarországon

A hétvégén véget ért a Berlinale, a díjakat szombat este adták át. A 70. kiadását ünneplő filmfesztivál válogatásából három filmet mutat be a magyar mozikban a Cirko Film, köztük két díjnyertes alkotást a versenyprogramból.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette lánya vette át az elismerést Berlinben. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben. 2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

A 70. évforduló alkalmából létrehozott különleges Ezüst Medve díjat, a 70. Berlinale különdíját az Előzmények törlése (Effacer l’historique) című francia szatirikus vígjáték, a Benoît Delépine–Gustave Kervern szerzőpáros alkotása nyerte. A jól ismert francia sztárok (például Denis Podalydès) szereplésével készült film fergeteges, abszurd humorral, mégis elgondolkodtatóan mutatja meg a 2020-as évek digitális világának, különösen a közösségi mádiának a veszélyeit és hátulütőit.

A Berlinale különleges gálavetítései között mutatkozott be Vadim Perelman filmje, a Perzsa nyelvleckék a német filmsztár, Lars Eidinger és a 120 dobbanás percenként-ből ismert Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével. A Perzsa nyelvleckék 1944-ben játszódik: egy német haláltáborban egy zsidó származású francia rab, Gilles perzsának adja ki magát, hogy megmeneküljön az azonnal kivégzéstől. Az egyik német tiszt, akinek minden vágya, hogy megtanulhassa a nyelvet, meghallja, hogy perzsa fogoly érkezett a táborba: magához rendeli Gilles-t, és megígéri, hogy amíg a nyelvleckéik tartanak, addig garantálja az életben maradását. Egy baj van csupán: Gilles egy szót sem beszél perzsául…

Mindhárom film előreláthatólag 2020 második felében kerül a magyar mozikba.